Anime Republika Srpska
Dobrodošli na forum Anime-RS.
Registrujte se da bi imali pun pristup forumu.
Želimo vam ugodan boravak Smile

Anime?

Ići dole

Anime?

Počalji od Mr.Manga taj Pon Apr 02, 2012 1:05 pm

[You must be registered and logged in to see this image.]


Anime(アニメ) je stil crtane animacije poreklom iz Japana, sa karakterističnom stilizacijom likova i pozadine, koja ga vizuelno odvaja od drugih vidova animacije. Reč anime dolazi od japanske reči animeshon (アニメーション) zasnovane na engleskoj reči animation. Dok su neki anime naslovi u potpunosti ručno crtani, pomoć računara u procesu stvaranja animea je potpuno uobičajena. Priče animea su obično izmišljene. Anime se emituje preko televizije, distribuira na medijima kao što su DVD ili BRay i preko igara za konzole ili računare. Mnoga anime dela su nastala pod uticajem japanskog stripa poznatog kao manga. Neki anime naslovi su adaptirani u igrane filmove ili serije.

Anime ima mnogo žanrova, kao i tradicionalni igrani filmovi i serije. Ti žanrovi podrazumevaju avanture, naučnu fantastiku, priče za decu, ljubavne priče, srednjevekovnu fantaziju, erotiku, horor, akciju i dramu.

Većina animea sadrži elemente nekoliko različitih žanrova, kao i varijacije tema. Ovo čini vrlo teškim razvrstavanje nekoliko naslova. Anime može da ima naizgled prostu radnju, ali u isto vreme može sadržati mnogo složeniju, dublju radnju i razvijanje likova. Nije neobično da animei orijentisani prevashodno dobroj akciji sadrže humor, ljubav, pa čak i oštre društvene komentare. Isto se može odnositi na animee orijentisane ka ljubavnim pričama koji mogu da sadrže jake akcione elemente.

Žanrovi koji su specifični za anime i mangu:

Bišođo (美少女 Bishōjo): na japanskom „lepa devojka“, usvojeni termin koji se može iskoristiti da opiše svaki anime koji sadrži likove lepih devojaka
Bišonen (美少年 Bishōnen): na japanskom ”lep dečak”, usvojeni termin koji se može odnositi na svaki anime koji u sebi ime zgodne dečake i ljude
Eči (エッチ Ecchi): dobijeno izgovorom latiničnog slova ”H”, što u Japanu označava nepristojnu seksualnost. Sadrži blag seksualni humor.
Hentai (変態 Hentai): na japanskom ”perverzno” i koristi ga zapadnjačka publika da uputi na pornografski anime
Đosei (女性 Josei): na japanckom ”mlada žena”; ovaj anime ili manga je namenjen mlađim ženama i jedna je od najređih formi.
Kodomo (子供 Kodomo): na japanskom ”dete”, ovakakv anime ili manga je namenjen mlađoj deci
Meka (メカ [meka] Mecha): anime ili manga koji sadrže džinovske robote
Moe (萌え Moé): anime ili manga koji sadrže likove koji su ektremno veseli i slatki
Progresivni: umetnički filmovi
Sejnen (青年 Seinen): anime ili manga koji su slični Šonen tipu, ali su namenjeni starijoj publici
Sentai/Super Sentai (戦隊 Sentai/スーパ戦隊 [supa sentai] Super Sentai): anime ili manga koji uključuju timove superheroja
Šođo (少女 Shōjo): na japanskom ”male devojčice”, označava anime ili mangu koji su namenjeni devojčicama
Maho Šođo (魔法少女 Mahō Shōjo): podžanr Šođa poznat kao priče o magičnim devojkama
Šođo-ai (少女愛 Shōjo-ai): označava anime ili mange čija je tema ljubav između ženskih likova
Šonen (少年 Shōnen): na japanskom ”dečaci”, odnosi se na anima ili mangu namenjene dečacima ili mlađim ljudima, na primer Zmajeve kugle.
Šonen-ai (少年愛 Shōnen-ai): označava anime ili mange čija je tema ljubav između muških likova. Ovaj termin je izbačen u Japanu zbog referenci na pedofiliju.

Kao i zapadni igrani filmovi, i anime koristi muziku kao važnu umetničku alatku. Pesme iz animea su veliki biznis u Japanu i često imaju svoje top liste. Ovo je razlog zašto muziku iz animea često komponuju i izvode najbolji muzičari.

Najčešća upotreba muzike u animeu je za potrebe pozadinske muzike. Pozadinska muzika se koristi da naglasi datu scenu, na primer "Decisive Battle" iz Neon Genesis Evangeliona se čuje kada likovi vrše pripreme za bitke i odlikuje se jakim udarcima u bubanj i vojnim stilom koji naglašava napetost scene i nagovešta predstojeću borbu.

Naslovna muzika se obično poklapa sa opštim prizvukom serije ili filma i služi da uzbudi gledaoca. Odjavne pesme često komentarišu radnju ili celu seriju ili film i često se koriste da naglase posebno važne scene. Uvodne i odjavne teme, kao i ubačene pesme, često izvode popularni muzičari, tako da na ovaj način pesme postaju vrlo važan deo animea.


_________________
[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
Mr.Manga
Admin
Admin

Muški Blizanci
Broj poruka : 4156
Poeni : 4628
Reputacija : 2
Godina : 26

http://anime-rs.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu