Anime Republika Srpska
Dobrodošli na forum Anime-RS.
Registrujte se da bi imali pun pristup forumu.
Želimo vam ugodan boravak Smile

Car Japana

Ići dole

Car Japana

Počalji od PredatoR taj Sre Nov 20, 2013 2:35 pm

Car (天皇, tennō?, doslovno "nebeski vladar", nekoć navođen kao Mikado) od Japana je simbol države i jedinstva japanskog naroda. On je poglavar japanske carske porodice. On je također najviši autoritet šintoističke religije.Pod trenutnom japanskom Ustavu, car je "simbol države i jedinstva naroda," te ceremonijalni poglavar ustavne monarhije (v. Politika Japana).

Carska kuća Japana predstavlja najstariju kontuiranu nasljednu monarhiju na svijetu. Prema Nihonshokiju, knjizi japanske historije dovršenoj u 8. vijeku, tvrdi se da je Japansko Carstvo osnovano godine 660. pne. od cara Jimmua. Trenutni car je Njegovo Carsko Veličanstvo car Akihito, koji je bio na Prijestolju krizantema otkako je njegov otac car Showa umro 1989. godine.

Uloga japanskog cara se kroz historiju mijenjala od najvišeg duhovnika s uglavnom simboličkim ovlastima do pravog carskog vladara. Nasuprot zapadnim monarsima, vladarska uloga se rijetko preuzimala otkako je ustanovljen prvi šogunat. Japanski carevi su gotovo uvijek, u većoj ili manjoj mjeri, bili pod nadzorom vanjskih faktora.

Od sredine 19. vijeka, carska pakača se zvala "Kyūjō" (宮城), potom Kōkyo (皇居), te je smještena na bivšoj lokaciji zamka Edo u sjedištu Tokija. Raniji carevi su gotovo jedanaest vijekova stolovali u Kjotu .

Carski rođendan (trenutno 23. decembar) je nacionalni praznik u Japanu.

Ustav iz 1947
Sve odluke koje donosi car moraju biti prethodno odobrene od strane Kabineta ministara koji snosi odgovornost za njih. Car nema ovlašćenja u vezi sa državnom upravom i on može bilo kome predati svoja državna ovlašćenja. On imenuje premijera Japana na prijedlog parlamenta i glavnog sudiju Vrhovnog suda na prijedlog Kabineta ministara.

Car vrši sledeća ovlašćenja prema »savjetu i odobrenju« Kabineta ministara:

* obnaroduje ustavne amandmane, zakone, vladine ukaze i međunarodne ugovore;
* saziva parlament;
* raspušta Predstavnički dom;
* objavljuje održavanje opštih parlamentarnih izbora;
* potvrđuje imenovanja i ostavke državnih ministara i drugih državnih službenika prema zakonu, a takođe potvrđuje punomoćja, mandate i diplomatske akreditive;
* potvrđuje amnestije, pomilovanja i ublaživanje kazni;
* daje nagrade;
* potvrđuje ratifikacione povelje i druge diplomatske dokumente prema zakonu;
* prima strane ambasadore;
* održava ceremonije.

Carska kuća Japana
Carska kuća Japana (također Carska porodica ili kōshitsu, 皇室) se sastoji od članova šire porodice japanskog cara koji obavljaju službene i javne funkcije. Po trenutnom japanskom Ustavu, car je simbol države i narodnog jedinstva. Iako u tehničkom smislu nije državni poglavar, često se takvim smatra. Ostali članovi carske porodice obavljaju ceremonijalne i društvene dužnosti, ali nemaju nikakve poslove koji se tiču vlade.

Japanska monarhija je nastarija kontinuirana nasljedna monarhija koja dan-danas postoji u svijetu. Carska kuća priznaje 125 legitimnih monarha otkako je na njeno čelo došao Car Jimmu (tradicionalni datum 11.2. 660. pne.), što uključuje i današnjeg cara Akihita.


Car Akihito od Japana ( trenutni japanski car )_________________

PredatoR
PredatoR
Admin
Admin

Muški Blizanci
Broj poruka : 6008
Poeni : 6627
Reputacija : 1
Godina : 28
Lokacija : Nirvana of Noise

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu